Fins a quin punt la respiració influeix en la capacitat cognitiva?

Com pots sortir de les emocions negatives a través de la respiració?

La pràctica del ioga i altres tècniques orientals destaca la importància de com la respiració pot modular els estats psicològics. . Tot i que aquesta connexió és poderosa, la literatura científica sobre aquest tema és limitada. Les tècniques de respiració lenta han demostrat ser capaços de modular la pressió arterial , la freqüència cardíaca i fins i tot el dolor crònic .

Fem unes 21.000 respiracions diàries, amb les que passen pels nostres pulmons entre 7.000 i 8.000 litres daire, gràcies als quals les nostres cèl·lules disposen de l'oxigen que necessiten. Tot aquest procés esdevé de forma rítmica, aparentment de manera automàtica, però en realitat ve modulat per cèl·lules neuronals que acceleren o acceleren el ritme de treball en funció de si el conjunt de l'organisme necessita més o menys oxigen depenent de l'activitat.

Quina és la relació entre el sistema respiratori i el cervell? Tal com hem vist en altres sistemes corporals, és bidireccional .

Fins no fa gaire temps es pensava que el sistema respiratori era molt independent i jeràrquic; tanmateix, en aquests darrers anys s'han publicat estudis que assenyalen que hi ha una relació molt directa entre la nostra respiració i el nostre sistema cognitiu, cosa que ha donat forma a un concepte més oriental de com la respiració influeix en la nostra ment.

Un estudi interessant del 2017, «Nasal respiration entrains human limbic oscillations and modulates cognitive function», va mostrar com la respiració pot modular els ritmes cerebrals, és a dir, el llenguatge de les neurones. Cada ritme cerebral neuronal té a veure amb determinats processos cerebrals, i en concret aquest estudi veia com la respiració modulava les ones gamma, que són el ritme més ràpid de les neurones i estan relacionades amb processos cognitius superiors com el aprenentatge i viure a present. De fet, les ones gamma estan molt actives en meditadors amb molta experiència.

RECURSOS PER APROFUNDIR