Què és ledat metabòlica?

Com influeix l'alimentació les decisions diàries?

El metabolisme cel·lular consisteix a convertir i intercanviar substàncies de forma constant, el conjunt de totes elles constitueix la teva metaboloma personal. Les teves cèl·lules treballen constantment perquè la llar que és el teu cos es mantingui en perfectes condicions. Perquè tot funcioni bé, cal proporcionar a les cèl·lules els elements que necessiten.

El teu cos, encara que estigui en repòs, està realitzant sempre molta activitat en un intercanvi incessant de molècules entre les cèl·lules organitzat en una complexa xarxa de camins anomenats com rutes metabòliques. Les molècules són la mínima divisió que es pot practicar en una substància mantenint totes les seves propietats, i en el cos humà es divideixen en quatre tipus principals: dues, els sucres i els àcids grassos, són més energètiques, mentre que les altres dues, els aminoàcids i els nucleòtids, són més estructurals.

L'estat del teu metabolisme té una incidència fonamental, no només per al funcionament del teu dia a dia, sinó també perquè està directament relacionat amb molts problemes de salut. De fet, el 31% de les persones que viuen a Espanya, en més proporció dones, tenen el que s'anomena síndrome metabòlica, que augmenta la probabilitat de tenir problemes cardiovasculars o diabetis entre altres trastorns.

Una alimentació equilibrada que aporti els nutrients necessaris per al metabolisme de les nostres cèl·lules és clau tant pel manteniment de la nostra salut com per la nostra manera d'estar i ser al món. Has observat mai que segons el que menges et sents més calmat, més agressiu o més deprimit? El recent estudi “When food dictates your choice, impacte de nutrició en social decisió making”, , publicat el 2017, mostrava la diferència en la presa de decisions davant d'una situació d'injustícia depenent de si la persona havia pres un esmorzar amb moltes proteïnes (el tipus més abundant d'aminoàcids) o, al contrari, amb molts carbohidrats i sucres.

RECURSOS PER APROFUNDIR